Πτώση τιμών το τελευταίο δεωδεκάμηνο στα σουπερμάρκετ κατά 2,5%
Η παρούσα μηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το τρίτο δίμηνο του 2012 (Μάιος-Ιούνιος). Βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).
Το σχήμα 2, δείχνει την εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2012 του γενικού δείκτη τιμών του οργανωμένου λιανεμπορίου (σουπερμάρκετ) που προκύπτει από τις τιμές περίπου 850 προϊόντων σε μεγάλα σουπερμάρκετ όλης της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση των τιμών στο «ράφι» που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο και πλέον είναι σαφές ότι σταθεροποιείται. Όπως φαίνεται και από το σχήμα 1, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011, οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 2,5%, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο 2011, οπότε και παρατηρήθηκε το υψηλό του προηγούμενου έτους, η πτώση είναι 3,4%. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα της ανταπόκρισης της αγοράς (σουπερ μάρκετ και προμηθευτές) στην ένταση της οικονομικής ύφεσης την περίοδο αυτή, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και ενέργεια.
Όπως φαίνεται και από το σχήμα 2, συνολικά ο γενικός δείκτης σε διάστημα 2,5 ετών έχει μειωθεί κατά 0,2%, παρά της αυξήσεις του ΦΠΑ και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010 παρά τις αυξήσεις της φορολογίας. Αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις του ΦΠΑ τότε ο δείκτης τιμών τον Ιούνιο 2012 παρουσιάζει πραγματική μείωση κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010.
Οι πραγματικές τιμές πλέον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών και στα επίπεδα του 2009, ενώ έχουν απορροφηθεί και οι αυξήσεις του ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν από τις αρχές του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2012 δεν είχε παρατηρηθεί ιδιαίτερα υψηλή αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (σε επίπεδα του 20-50%), οι οποίες δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει νωρίτερα η αποκλιμάκωση των τιμών. Τα σουπερ μάρκετ καθώς και οι προμηθευτικές εταιρείες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες ώστε να απορροφήσουν το επιπλέον αυτό κόστος.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις περιοδικές προσφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά ούτε και τις εκπτώσεις που παρέχουν οι οργανωμένες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ του χώρου είτε μέσω των προγραμμάτων πιστότητας (loyalty cards), είτε μέσω των λοιπόν προσφορών. Τα ποσά που εξοικονομεί ο Έλληνας καταναλωτής από αυτές τις προωθητικές ενέργειες – και δεν είναι εφικτό να αποτυπωθούν στις μελέτες – είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες από τα σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες έχουν ενταθεί σημαντικά τη τελευταία διετία και θεωρούν ότι το όφελος στον καταναλωτή (σε εξοικονόμηση επί των τιμών) είναι μεγαλύτερο από 2,5% επί των αγορών του.