En El
RISE (Retail Innovation for Sustainable Ecosystems) Awards

RISE (Retail Innovation for Sustainable Ecosystems) Awards

Untitled-sm

RISE (Retail Innovation for Sustainable Ecosystems) Awards

Διαγωνισμός για βιώσιμες καινοτομίες στον κλάδο των FMCG/Supermarkets

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με αφορμή την ημέρα Περιβάλλοντος ανακοινώνει την οργάνωση του διαγωνισμού RISE (Retail Innovation for Sustainable Ecosystems) Awards για τις βιώσιμες καινοτομίες στον ευρύτερο κλάδο των FMCG, στο πλαίσιο των δράσεων της πρωτοβουλίας του «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο».

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία όλο και αυξανόμενη ανησυχία και ενδιαφέρον του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και των προμηθευτών του για την βιώσιμη ανάπτυξη, την φιλικότερη προς το περιβάλλον λειτουργία και την εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δράσεις του κλάδου των σουπερμάρκετ για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας την 3ετία 2017-2019.

Με εφαλτήριο την προηγούμενη εμπειρία, στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη, σχεδίαση και προώθηση καινοτόμων ιδεών που επικεντρώνονται στο βιώσιμο λιανεμπόριο τροφίμων και ευρύτερα των FMCG προϊόντων. Οι κύριες περιοχές ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν:

 • Νέες συσκευασίες προϊόντων φιλικές προς το περιβάλλον
 • Νέα προϊόντα και υπηρεσίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
 • Νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την υγεία και ευεξία των καταναλωτών
 • Νέα συστατικά και νέα τρόφιμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης για αναδυόμενες κατηγορίες καταναλωτών
 • Βιώσιμη και καινοτόμος πρωτογενή παραγωγή και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της ελληνικής φύσης
 • Τεχνολογίες, συστήματά και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας
 • Ψηφιακές τεχνολογίες για ένα βιώσιμο και πελατοκεντρικό σούπερ-μάρκετ

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν νέοι επιστήμονες, ομάδες ερευνητών/φοιτητών με καινοτόμες ιδέες στις παραπάνω κατηγορίες ή που έχουν ήδη διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς, καθώς και start-ups με καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες.

Η διαδικασία του διαγωνισμού αποτελείται από τις παρακάτω φάσεις:

Μέχρι 15 Ιουλίου Δήλωση συμμετοχής από τις συμμετέχουσες ομάδες
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου Αξιολόγηση των συμμετοχών από ομάδα ειδικών και επιλογή των ομάδων για τον τελικό
Μέχρι 30 Οκτωβρίου Υποστήριξη των ομάδων του τελικού από ειδικούς μέντορες για την τεχνική και εμπορική εξέλιξη της καινοτόμου ιδέας τους
Μέσα Νοεμβρίου Παρουσίαση των ομάδων σε πάνελ ανώτατων στελεχών του κλάδου και επιλογή των νικητών και βράβευση των νικητών σε ειδική εκδήλωση

Το πάνελ των ειδικών/μεντόρων περιλαμβάνει εξειδικευμένα στελέχη από σούπερ-μάρκετ και βιομηχανίες/προμηθευτές, ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα λιανεμπορίου/καινοτομία και εκπρόσωποι σχετικών επενδυτικών funds.

Βραβεύσεις: 

Οι διακριθέντες ομάδες/εταιρίες  θα βραβευθούν με συμβολικά χρηματικά έπαθλα και τα τιμητικά βραβεία του διαγωνισμού.

 • θα υποστηριχθούν μέσω της δικτύωσης με σούπερ-μάρκετ και βιομηχανίες/προμηθευτές  για μελλοντικές συνεργασίες και πιθανή ανάπτυξη του προϊόντος/υπηρεσίας τους.
 • θα λάβουν χρήσιμες συμβουλές (τεχνικές, διοικητικές, οργανωτικές κλπ) από ειδικούς του κλάδου για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη.
 • θα έρθουν σε άμεση επαφή με εξειδικευμένους επενδυτές και σχετικά funds.

Ενημέρωση ενδιαφερόμενων:

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διαδικασία υποβολής των προτάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν μπορούν να εγγραφούν στην mailing list του διαγωνισμού στο e-mail info@ielka.gr ή στη σελίδα του διαγωνισμού στο facebook: fb.me/Rise.Awards.Greece

Χορηγικό πρόγραμμα:

Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από συγκεκριμένο χορηγικό πρόγραμμα. Οι χορηγοί:

 • θα προβληθούν καθ όλη την διάρκεια των 5 μηνών που θα τρέξει ο διαγωνισμός,
 • θα έχουν μέλος στην επιτροπή αξιολόγησης
 • θα έχουν δυνατότητα υλοποίησης/εφαρμογής κάποιας από τις καινοτόμες ιδέες σε συνεργασία με την σχετική ομάδα.

Τα οφέλη της χορηγίας περιλαμβάνουν:

 • Ανάδειξη του εταιρικού προφίλ της εταιρείας μέσω της υποστήριξης της νεανικής καινοτομικότητας.
 • Παρουσία λογοτύπου και προφίλ στο site του διαγωνισμού.
 • Παρουσία λογότυπου σε κάθε ενημερωτικό υλικό (έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής ) του διαγωνισμού.
 • Προσκλήσεις και ανάδειξη κατά την τελετή απονομής των βραβείων.
 • Προβολή μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για το χορηγικό πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με τον Δρ. Λευτέρη Κιοσέ, Γεν. Διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, στο email info@ielka.gr.

Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο

Η προσπάθεια «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο» του ΙΕΛΚΑ ξεκίνησε με αφορμή την αντιμετώπιση του προβλήματος με την πλαστική σακούλα, αλλά ο στόχος ήταν και είναι ο συντονισμός των κοινωφελών ενεργειών των αλυσίδων σουπερμάρκετ και η ενεργοποίηση των καταναλωτών να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Με δράσεις οι οποίες αφορούν γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη μείωση του waste (σπατάλης) σε όλους τους τομείς όπως Plastic Waste, Energy Waste, Food Waste, τη στήριξη της ανακύκλωσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (CO2 Emissions). Σήμερα οι δράσεις του «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο» υποστηρίζονται από 9 λιανεμπορικές εταιρείες (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος, Μασούτης, MyMarket, Ok!Anytime, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης).