En El
Μαζική συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ για 300 στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων

Μαζική συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ για 300 στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων

Μαζική συμμετοχή στο 3ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ για 300 στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων

Αναλύθηκαν οι προτεραιότητες για το 2017:
Ενίσχυση πωλήσεων, κόστος λειτουργίας/παραγωγικότητα, δίκτυα διανομών/πελατοκεντρικότητα και εξυπηρέτηση, καινοτομία/νέες τεχνολογίες, συγχωνεύσεις και οργανωτική αναβάθμιση

06-10-2016_sx1Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, στο Ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 3ο Συνέδριο ΙΕΛΚΑ με τίτλο «ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ 2016: ΚΛΑΔΟΣ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ». Το συνέδριο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών και σε αυτό συμμετείχαν πάνω από 300 σύνεδροι, κυρίως στελέχη επιχειρήσεων Σουπερμάρκετ, καθώς και οι Διευθύνοντες σύμβουλοι/Γενικοί Διευθυντές των εταιρειών ΑΒ Βασιλόπουλος (κ. Λ. Βρεττάκος), Σκλαβενίτης (κ. Ν. Λαβίδας), Μετρό (κ. Α. Παντελιάδης) και Μασούτης (κ. Ι. Μασούτης).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι ομιλητές σκιαγράφησαν το παρόν και το μέλλον του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμες προκλήσεις της εποχής με βάση τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών του ΙΕΛΚΑ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, στην ομιλία του παρουσίασε τις πιο σημαντικές πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, θέτοντας το γενικό πλαίσιο του συνεδρίου. Αναφέρθηκε εκτενώς στα παγκόσμια οικονομικά μεγέθη, προδιαγράφοντας το μέλλον του Εμπορίου, ενώ περιέγραψε τις ανερχόμενες τάσεις οι οποίες ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα, όπως είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και η αυξανόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού. Η παρουσίαση του εστίασε ιδιαίτερα στις συνέπειες που έχουν οι νέες τεχνολογίες, η αυξανόμενη χρήση των smartphones, το e-Commerce, αλλά και το ποίος είναι ο νέος αναδυόμενος ρόλος του marketing. Τα πολύτιμα συμπεράσματα της  ομιλίας του κ. Μαχαίρα αναφέρθηκαν σε βασικές εκτιμήσεις για το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, μέσα στο γενικότερο διεθνές πλαίσιο.

06-10-2016_sx2O Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ καθηγ. Γιώργος Δουκίδης αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που ουσιαστικά συνιστούν το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται σήμερα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων. Συγκεκριμένα περιέγραψε τα βασικά μεγέθη που σκιαγραφούν το σημερινό ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, τα βασικά και ιδιαίτερα υψηλά μεγέθη του κλάδου των FMCGs, το πυκνό και ανταγωνιστικό δίκτυο καταστημάτων, αλλά και τις πρόσφατες τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των πωλήσεων του κλάδου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά θέματα, όπως είναι η σημασία της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τον ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να έχουν τα Capital Controls και αύξηση της χρήσης πλαστικό χρήματος και πως αυτά σχετίζονται με τις νέες καταναλωτικές τάσεις του Έλληνα, όπως είναι π.χ. η εμφάνιση της πολυκαναλικής συμπεριφοράς.

Η δεύτερη παρουσίαση του κ. Δουκίδη περιελάμβανε αναλυτική παρουσίαση των ευρημάτων της 1ης κυλιόμενη επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η οποία καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις και τις top προτεραιότητες των επιχειρήσεων λιανεμπορίου για το 2017 (σχήμα 1), με τα αποτελέσματα καταγράφουν ένα συγκρατημένο κλίμα με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να περιμένουν σχετική μείωση των πωλήσεων το επόμενο διάστημα, αλλά και τους προβληματισμούς των στελεχών οι οποίοι επηρεάζονται κυρίως από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα και αφορούν τις μειωμένες πωλήσεις, τα οικονομικά προβλήματα του κοινού, τα λειτουργικά κόστη και την φορολογία (ΦΠΑ).

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, κ. Λευτέρης Κιοσές παρουσίασε αναλυτικά το νέο υπό διαμόρφωση προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, όπως αυτό καταγράφεται μέσα από τις διαφορετικές έρευνες και μελέτες του ΙΕΛΚΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε εκτενώς στο πως τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριών μεταφράζονται με αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιέγραψε τον σημαντικό ρόλο, τη μεγάλη συμβολή και τα υψηλά μεγέθη που έχουν οι αυξανόμενες προσφορές και εκπτωτικές ενέργειες προς το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Τέλος, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες  των τελευταίων ετών και στις καταγραφόμενες σημερινές και μελλοντικές τάσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικό τη λειτουργία του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων.

06-10-2016_sx3